L.S. Administraties

De boekhouding

De boekhouding is een geordende weergave van de inkomsten en uitgaven. De gegevens in je boekhouding vormen de basis voor de belastingaangiften.

Hoe zet je de administratie op?

Uitgangpunten voor een goede administratie…

–     Houdt uw zakelijke financiële zaken gescheiden van uw privé financiën. Dat maakt het eenvoudiger en overzichtelijker en u bespaart veel tijd, van u zelf of van uw boekhouder en dus kosten.

–     Open voor uw bedrijf een aparte bankrekening die u niet gebruikt voor uw privébestedingen; betaal uitgaven voor de zaak alleen via die rekening.

–     Betaal zo min mogelijk contant: vraag bij leveranciers of u op rekening kunt kopen; als dat niet kan is zakelijk pinnen een goede optie.

–     Vraag bonnetjes van zakelijke uitgaven en bewaar deze op een vaste plek. Plak ze op een vel A4 en noteer waarvoor het is en hoe u heeft betaald (als dit er niet op staat); en splits ze regelmatig uit naar kas of bank/giro. Maak van thermische bonnetjes een kopie.

Discipline, Orde en vindbaarheid

Opgeruimd in twee minuten
Zorg dat u één vaste plek hebt waar u al uw zakelijke administratie verzamelt. Archiveer inkomende facturen, de ontvangen (kassa) bonnetjes en de eventueel ontvangen bankafschriften direct in een ordner “boekhouding”. Dit kost u hooguit 2 minuten.

Lukt u dat niet. Dat is jammer. Latere verwerking kost meestal meer tijd. U moet het opnieuw oppakken en opnieuw lezen en sorteren.

Maak enveloppen leeg en leg administratieve stukken in een A4 brievenbakje als u ze niet direct kunt verwerken. Zorg dat u regelmatig, bij voorkeur op een vast moment in de week deze stukken verwerkt.

Terugvinden in één minuut
Het vraagt enige discipline maar u hebt de administratie op orde en kunt stukken eenvoudig terugvinden en vormt een goede basis van uw administratie. Door gebruik te maken van ordners met tabs kost het nauwelijks tijd om documenten terug te vinden.